Żeberka w kapuście w białej miseczce
canva.com

Żeberka w kapuście: Znasz ten trik?

Czy istnieje coś bardziej klasycznego niż żeberka w kapuście? To danie, które kojarzy się z domowym ciepłem. W Polsce to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych, które zawsze znajduje miejsce na stole. W tym artykule dowiesz się jak przygotować najlepsze żeberka w kapuście, jak je podawać oraz jakie triki warto zastosować.
Reklama

Jak przygotować żeberka w kapuście?

Aby przygotować pyszne żeberka w kapuście, potrzebujesz:

  • 1 kg żeber wieprzowych
  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej
  • woda

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyj i osusz. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebule i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  3. Kapustę poszatkuj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek.
  5. Dodaj żeberka i smaż na złoty kolor.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez 2 minuty.
  7. Dodaj mąkę i smaż przez 1 minutę.
  8. Dodaj kapustę, cukier, ocet, kminek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Zalej wodą, tak aby wszystko było przykryte.
  10. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
  11. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i gotowe.
Żeberka w kapuście na białym talerzu
canva.com

Jak podawać żeberka w kapuście?

Żeberka w kapuście najlepiej podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Reklama

Można również dodać do nich kwaśną śmietanę lub musztardę. Danie to świetnie smakuje z kiszoną kapustą lub ogórkiem kiszonym.

Co jeszcze musisz wiedzieć?

  • Przygotowując żeberka w kapuście, warto dodać do nich kawałek boczku lub kiełbasę, co wzbogaci smak dania.
  • Jeśli chcesz, aby danie było bardziej pikantne, możesz dodać do niego papryczki chili.
  • Jeśli chcesz, aby żeberka były bardziej chrupiące, możesz je upiec w piekarniku, zamiast gotować na wolnym ogniu.
  • Żeberka w kapuście to danie, które dobrze smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.

Żeberka, które pokochasz

Żeberka w kapuście to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych w Polsce. Aby przygotować pyszne żeberka w kapuście, warto zastosować kilka trików. Można dodać do nich kawałek boczku lub kiełbasę, papryczki chili lub upiec je w piekarniku.

Danie to najlepiej smakuje z ziemniakami lub pieczywem oraz kiszoną kapustą lub ogórkiem kiszonym. Żeberka w kapuście to również danie, które dobrze smakuje na drugi dzień. Smacznego!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama