Kotlety z kalafiora - fit przepis na wege burgery z piekarnika

Kotlety z kalafiora to dobra alternatywa dla mięsnych dodatków obiadowych, ale i także doskonały oraz kluczowy składnik wege burgera, którego można przygotować w piekarniku. Kotlet z kalafiora zalicza się do posiłków niskokalorycznych, ale bardzo bogatych w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zobacz jak przygotować kotlety z kalafiora na patelni oraz w piekarniku.

Szybki przepis na kotlety z kalafiora - fit

Bezmięsne kotlety coraz częściej goszczą na polskich stołach. Oczywiście nie zawsze powodem jest rezygnacja z jedzenia mięsa. Niejednokrotnie decydujące stają się doznania organoleptyczne, chęć spróbowania czegoś nowego i przede wszystkim chęć zmiany nawyków żywieniowych. Jak zrobić mielone z kalafiora? Nic prostszego! Składniki:
  • jeden duży kalafior (ok. 1,5 kg)
  • 2 jajka
  • 30 g zmielonych w blenderze płatków owsianych
  • zmielone płatki owsiane do obtoczenia kotletów przed smażeniem
  • 1 niewielka cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie:
  • Kalafiora należy ugotować (na wolnym ogniu przez ok. 20 minut) i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przełożyć do dużej miski, gdzie dojdzie do połączenia wszystkich składników
  • Rozbij kalafiora tłuczkiem do ziemniaków i dodaj składniki: jajka, 30 g zmielonych płatków, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy wedle własnych preferencji. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj aż do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Z przygotowanej pulpy formuj niewielkie kotlety, obtaczaj w zmielonych płatkach owsianych i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 4 minuty z każdej strony
  • Usmażone kotlety z kalafiora wykładaj na papierowy ręcznik, który wchłonie cały nadmiar zbędnego tłuszczu
  • Smacznego!

    Kotlety z kalafiora i jajek

    Kotlet jajeczny znany jest zapewne każdej z Was, lecz jego połączenie z kalafiorowym kotletem prawdopodobnie już niekoniecznie. Jest to równie smaczny i łatwy w przygotowaniu przepis, po który warto sięgnąć w momencie zwątpienia jeśli chodzi o pomysł na szybki bezmięsny obiad. Składniki:
  • jeden duży kalafior
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • cebula, ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej lub oliwa do smażenia
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie:
  • Ugotowanego kalafiora wrzuć do miski i rozbij tłuczkiem do ziemniaków, a następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę jajka
  • Następnym krokiem jest dodanie surowego jajka, drobno posiekanej cebuli i czosnku oraz trzech łyżek bułki tartej. Całość należy dokładnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem
  • Z przygotowanej masy formuj kotlety z kalafiora, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 4 minuty z każdej strony
  • Gotowe!
    canva.com

    Jak zrobić smaczne kotlety z kalafiora w piekarniku?

    Na koniec przygotowaliśmy przepis dla wszystkich tych, którzy z różnych powodów nie jadają smażonych potraw. Oczywiście również i w tym przypadku przygotowanie potrawy jest banalnie proste. Kotlety z kalafiora z piekarnika przyrządzisz w zaledwie 40 minut. Idealnie nadają się do przygotowania burgera w wersji wege!
  • jeden duży kalafior
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki klarowanego masła (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie:
  • Do ugotowanego i rozgniecionego kalafiora dodaj jajka, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i klarowane masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj
  • Uformowane kotlety z kalafiora ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Ostatnim krokiem jest pieczenie kotletów w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut
  • Smacznego!

    Ile kalorii ma kalafior - witaminy i minerały

    Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu doskonale sprawdzi się we wszelkiego rodzaju dietach odchudzających, bogatych w witaminy oraz minerały. Potwierdzeniem tego są, chociażby kotlety z kalafiora Dr Dąbrowskiej. Wartości odżywcze ugotowanego kalafiora na 100 g:
  • kcal - 25
  • białko - 1.90 g
  • tłuszcz - 0,40 g
  • węglowodany - 4.1 g
  • błonnik - 2.5 g
  • Witaminy:
  • witamina A, witamina C, witamina E, witamina K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy
  • Minerały:
  • magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, fosfor, sód
  • Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł