canva.com

Kurczak po wietnamsku. Z tymi trikami wyjdzie idealny!

Czy wiesz, że kurczak po wietnamsku to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni azjatyckiej? To idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają orientalne smaki. Poznaj kilka prostych przepisów na kurczaka po wietnamsku oraz porady, jak przygotować to danie, aby zawsze wyszło perfekcyjnie.

Przepis na kurczaka po wietnamsku z karmelem

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka bez skóry
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w paseczki.
  2. Na patelnię wlej 3 łyżki cukru i rozpuść na złoty karmel.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie.
  4. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę.
  5. Dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut na dużym ogniu.
  6. Dodaj sos rybny, sos sojowy, ocet ryżowy, kurkumę i pieprz.
  7. Dodaj wodę i duś przez 10-15 minut na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki.
  8. Podawaj z ryżem lub makaronem.
canva.com

Przepis na kurczaka po wietnamsku z curry

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki chili
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój w paseczki.
  2. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż cebulę.
  3. Dodaj chili i smaż przez chwilę.
  4. Dodaj curry i smaż przez kilka minut, aż zaczną się uwalniać aromaty.
  5. Dodaj kurczaka i smaż na dużym ogniu, aż się zarumieni.
  6. Dodaj sos sojowy, mleko kokosowe, cukier, sól i wodę.
  7. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.
  8. Zagęść mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
  9. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  10. Podawaj z ryżem lub makaronem.
canva.com

Jak przygotować idealnego kurczaka po wietnamsku?

Przygotowanie idealnego kurczaka po wietnamsku może wymagać nieco cierpliwości, ale z pewnością warto poświęcić czas, aby danie było smaczne i aromatyczne.

Oto kilka porad, jak przygotować idealnego kurczaka po wietnamsku:

  • Wybierz dobrej jakości mięso z kurczaka, najlepiej z piersi bez skóry.
  • Przygotuj składniki przed rozpoczęciem gotowania, aby mieć je pod ręką.
  • Dobrze rozgrzej patelnię lub wok przed rozpoczęciem smażenia.
  • W przypadku przepisu z karmelem, uważaj, aby nie przypalić cukru.
  • Jeśli chcesz, aby kurczak był bardziej pikantny, dodaj więcej chili lub papryki.
  • Jeśli danie jest zbyt słone, dodaj trochę więcej cukru.
  • Zawsze doprawiaj na końcu smażenia, aby nie przesolić dania.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł