Canva.com

Te pierogi podbiją serca miłośników grzybów. Farsz z takich borowików jest po prostu obłędny!

Jesień to czas świeżych grzybów, a jak mamy grzyby, to warto zrobić z nimi pierogi! Pierogi z borowikami to prawdziwy rarytas — smakują naprawdę obłędnie. Zatem zamiast tradycyjnych ruskich lub ukraińskich, zróbmy pierogi z leśnymi grzybami. W końcu leśne grzyby to nasz skarb narodowy!

Pierogi z farszem ze świeżych borowików — składniki

Ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500

  • 1 żółtko

  • 1 szklanka bardzo gorącej wody (niepełna)

  • szczypta soli

Canva.com

Farsz ze świeżych grzybów

  • 750 g świeżych grzybów — borowików, prawdziwków, podgrzybków 

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić pierogi ze świeżymi grzybami?

  1. Przygotowanie pierogów zaczynamy od farszu. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby starannie czyścimy i staramy się unikać ich moczenia. Również kroimy w kostkę lub paski.

  2. W rondlu rozgrzewamy masło lub olej i na ciepły tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok. 3 minut, aż będzie szklista. Teraz dorzucamy pokrojone grzyby i dusimy je we własnym sosie 45 minut. Płyn powinien odparować.

  3. Grzyby studzimy i mielimy je w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy nożem.

  4. Masę grzybową mieszamy z bułką tartą — dodajemy tyle bułki, aby masę grzybową można było nakładać łyżeczką do pierogów. Wszystko doprawiamy natką, tymiankiem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem.

  5. Szykujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy kopczyk. 

  6. Na szczycie robimy wgłębienie i cienką strużką wlewamy po trochę bardzo gorącą wodę. Mąkę mieszamy z wodą końcem noża. Wody nie może być za dużo.

  7. Do jeszcze ciepłego ciasta wbijamy żółtki i dodajemy szczyptę soli. Zarabiamy sprężyste, gładkie ciasto. 

  8. Ciasto nakrywamy miska i odstawiamy na 15 minut. Przed wałkowaniem dzielimy ciasto na ćwiartki i wałkujemy pojedynczo. Resztę ciasta trzymamy cały czas pod przykryciem. 

  9. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki i nadziewamy je farszem z borowików. 

  10. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je 5 minut.

  11. Pierogi odcedzamy i podajemy okraszone smażoną cebulką.

Do pierogów ze świeżymi borowikami możemy podać surówkę z selera, pomidory  z cebulką, domowe kiszone ogórki lub łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Są przepyszne! W końcu grzyby to nasz skarb narodowy!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł