Te pierogi podbiją serca miłośników grzybów. Farsz z takich borowików jest po prostu obłędny!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pierogi z farszem ze świeżych borowików — składniki
Ciasto na pierogi
3 szklanki mąki pszennej typ 500
1 żółtko
1 szklanka bardzo gorącej wody (niepełna)
szczypta soli
Farsz ze świeżych grzybów
750 g świeżych grzybów — borowików, prawdziwków, podgrzybków
2 cebule
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pierogi ze świeżymi grzybami?
Przygotowanie pierogów zaczynamy od farszu. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Grzyby starannie czyścimy i staramy się unikać ich moczenia. Również kroimy w kostkę lub paski.
W rondlu rozgrzewamy masło lub olej i na ciepły tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok. 3 minut, aż będzie szklista. Teraz dorzucamy pokrojone grzyby i dusimy je we własnym sosie 45 minut. Płyn powinien odparować.
Grzyby studzimy i mielimy je w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy nożem.
Masę grzybową mieszamy z bułką tartą — dodajemy tyle bułki, aby masę grzybową można było nakładać łyżeczką do pierogów. Wszystko doprawiamy natką, tymiankiem oraz solą i świeżo mielonym pieprzem.
Szykujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i formujemy kopczyk.
Na szczycie robimy wgłębienie i cienką strużką wlewamy po trochę bardzo gorącą wodę. Mąkę mieszamy z wodą końcem noża. Wody nie może być za dużo.
Do jeszcze ciepłego ciasta wbijamy żółtki i dodajemy szczyptę soli. Zarabiamy sprężyste, gładkie ciasto.
Ciasto nakrywamy miska i odstawiamy na 15 minut. Przed wałkowaniem dzielimy ciasto na ćwiartki i wałkujemy pojedynczo. Resztę ciasta trzymamy cały czas pod przykryciem.
Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki i nadziewamy je farszem z borowików.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy pierogi. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je 5 minut.
Pierogi odcedzamy i podajemy okraszone smażoną cebulką.
Do pierogów ze świeżymi borowikami możemy podać surówkę z selera, pomidory z cebulką, domowe kiszone ogórki lub łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Są przepyszne! W końcu grzyby to nasz skarb narodowy!