Canva.com

Pyszny kalafior zapiekany z serem. Wiosenny obiad w 30 minut

Na wiosnę zmieniamy dietę na lekką, oczyszczającą i pełną warzyw. Kalafior to jedno z warzyw, które doskonale nadaje się na szybki obiad z niczego. Dziś przygotujemy pyszny kalafior zapiekany pod serową pierzynką. Palce lizać!

Kalafior to prawdziwe źródło zdrowotnych właściwości. To niezwykle cenne warzywo, które sprawdzi się w delikatnej diecie dla osób chorujących na schorzenia układu pokarmowego.

Uwielbiamy kalafiora!

Canva.com

Kalafior jest bogaty jest w błonnik oraz wodę. To pyszne warzywo możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się jako główny składnik aksamitnego kremu kalafiorowego, a także jako główne danie - steki z kalafiora to nasz absolutny hit na wiosennym stole.

Kalafiora możemy jeść także na surowo, np. zamaczając różyczki w pysznym, ziołowym sosie lub dipie. Kalafiora możemy także dodać do sałatek, zapiekanek makaronowych oraz chrupiących tart. Najczęściej w Polsce podawany jest z zasmażką, czyli na maśle i z bułką tartą.

Przepis na serowego kalafiora

Canva.com

Do przygotowania pysznego kalafiora pod serową pierzynką potrzebujemy kilku prostych składników:

  • 1 kalafior
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • gałka muszkatołowa
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • cukier i sól do smaku
  1. Kalafiora gotujemy we wrzątku oraz w soli, cukrze i soku z cytryny. Odcedzamy warzywo i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. W rondelku roztapiamy masło i polewamy nim kalafiora. Dodajemy starty, żółty ser oraz bułką tartą z gałką muszkatołową.
  3. Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika i czekamy, aż serowa pierzynka się stopi.
  4. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Smacznego!
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł