canva.com

Tarta tatin: Francuski rarytas wart grzechu!

Tarta Tatin to słynna francuska tarta jabłkowa, która zaskakuje swoim niebanalnym smakiem oraz odwróconym sposobem podania. Tarta ta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron we Francji, a jej twórczynią jest Stéphanie Tatin. Wraz ze swoją siostrą prowadziła ona hotel i restaurację, gdzie to właśnie przypadkiem powstała ta pyszna tarta. Podczas przygotowywania zwykłej tarty z jabłkami, Stéphanie najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tarty Tatin?

Do przygotowania tarty Tatin będziemy potrzebowali:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 5-6 jabłek

Jak przygotować ciasto do tarty Tatin?

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć ciasto.
  3. Dodaj cukier i jajka, ponownie zagnieć ciasto.
  4. Ciasto zawin w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

Jak przygotować jabłka do tarty Tatin?

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż jabłka na patelni, dodając do nich cukier oraz cynamon. Po kilku minutach, kiedy cukier się skarmelizuje, odstaw patelnię z ognia.

canva.com

Jak przygotować tarta Tatin?

  1. Do rondla wlej 150 g cukru i podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje.
  2. Przełóż karmel do formy i równomiernie rozprowadź po dnie.
  3. Na karmel wyłóż jabłka.
  4. Przykryj ciastem, dokładnie dociskając brzegi ciasta do ścianek formy.
  5. Włóż tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  7. Ostrożnie odwróć tartę na talerz, tak aby jabłka znalazły się na wierzchu.
  8. Tarta Tatin jest gotowa do podania! Można podać ją na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.

Jakie są najważniejsze wskazówki dotyczące przygotowania tarty Tatin?

  • Do przygotowania ciasta najlepiej użyć masła zimnego prosto z lodówki, tak aby ciasto nie było za ciepłe.
  • Podczas smażenia jabłek na patelni należy uważać, aby się nie przypaliły, ponieważ mogą wtedy wydzielić nieprzyjemny smak.
  • Przykrywając ciastem jabłka w formie, należy uważać, aby nie zostawić pustych przestrzeni między jabłkami, ponieważ mogą one przyczynić się do niestabilności tarty.
  • Do pieczenia tarty najlepiej użyć formy ceramicznej lub metalowej, która nie może być zbyt duża ani zbyt mała.

Jakie są alternatywne sposoby przygotowania tarty Tatin?

Istnieją różne sposoby na przygotowanie tarty Tatin. Można na przykład użyć innych owoców, takich jak gruszki, brzoskwinie czy śliwki. Wówczas należy zastąpić jabłka odpowiednią ilością wybranych owoców. Można także eksperymentować z dodatkami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa czy wanilia, które dodają tarcie Tatin wyjątkowego smaku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł