canva.com
Kalafior z piekarnika: Koniec z rozgotowanym kalafiorem bez smaku!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowe i pyszne danie, kalafior z piekarnika to idealna opcja dla Ciebie! To nie tylko niskokaloryczna potrawa, ale również bogata w składniki odżywcze i prozdrowotne właściwości.
Reklama
Przepisy na kalafiora z piekarnika
Oto kilka sprawdzonych i pysznych przepisów na kalafiora z piekarnika:
1. Kalafior z piekarnika z przyprawami
- 1 kalafior
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta mielonego kuminu
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
- Kalafiora myjemy i kroimy na różyczki.
- Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Na blaszce układamy papier do pieczenia i układamy na nim różyczki kalafiora.
- Na kalafiorze rozprowadzamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek, sól, pieprz, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz kumin.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
- Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.
- Kalafior z piekarnika gotowy!
canva.com
2. Kalafior z piekarnika w panierce
- 1 kalafior
- 2 jajka
- 2/3 szklanki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/3 szklanki startego sera (np. parmezanu)
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- olej
- sól
Reklama
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
- Kalafiora myjemy i kroimy na różyczki.
- W misce mieszamy jajka i dodajemy do nich przyprawy: czosnek w proszku, paprykę mieloną oraz sól.
- W drugiej misce umieszczamy tartą bułkę i dodajemy do niej starty ser.
- Każdą różyczkę kalafiora obtaczamy w jajku, a następnie w bułce z serem.
- Na blaszce układamy papier do pieczenia i układamy na nim opanierowane różyczki kalafiora.
- Wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
- Kalafior z piekarnika w panierce gotowy!
canva.com
Porady dotyczące przyrządzania kalafiora z piekarnika
Reklama
Aby przyrządzić pyszny i zdrowy kalafior z piekarnika, warto pamiętać o kilku prostych poradach:
- Przed pieczeniem kalafiora z piekarnika, zawsze dokładnie go umyj i odetnij z niego liście oraz głąb.
- Jeśli wolisz, aby kalafior był bardziej delikatny i miękki, możesz go upiec pod przykryciem folii aluminiowej.
- Kalafior z piekarnika świetnie smakuje w towarzystwie sosów, takich jak sos czosnkowy czy jogurtowy.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kotlety z kalafiora - zastosuj jeden trik, a pokochają go nie tylko wegetarianie!
Kotlety z kalafiora to danie, które jest idealnym rozwiązaniem dla osób szukających ciekawych i smacznych sposobów na spożywanie warzyw. Użyj do gotowania kalafiora mleka, a uzyskasz smak któremu nikt nie będzie się mógł oprzeć!
Pieczony kalafior z zaskakującym dodatkiem. Nigdy nie zgadniesz, z czym trzeba go połączyć...
Na Twoim stole kalafior króluje tylko w gotowanej wersji? To błąd, koniecznie spróbuj go przyrządzić inaczej. Pieczony kalafior jest niesamowity. Pokochasz ten smak i przepis. Musisz tylko odpowiednio dobrać przyprawy, a danie wyjdzie genialne.
Rozgrzewająca i zdrowa zupa szpinakowa. Jeden składnik ją zagęści!
Zupa szpinakowa to prawdziwa bomba witaminowa. Kto nie jadł, niech spróbuje już dziś! Delikatna, aksamitna zupa sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Zagęścimy ją migdałami!
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl