Konkurencja dla bigosu? Gulasz z krainy Draculi zachwyci miłośników dań jednogarnkowych
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gulasz z krainy Draculi
Wyjątkowo smaczną propozycją na jesienny obiad lub ciepłą kolację jest gulasz transylwański, czyli Székely gulyás. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza idealnej kompozycji prostych przypraw oraz dodatkowi kiszonej kapusty. Jeżeli lubisz bigos, z pewnością docenisz smak gulaszu z Siedmiogrodu!Składniki na gulasz transylwański
1 kg łopatki wieprzowej
800 g kiszonej kapusty
4 cebule
1 łyżka smalcu (możemy zastąpić olejem rzepakowym)
250 ml kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400 ml wody
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić gulasz transylwański?
Mięso wieprzowe kroimy w dość dużą kostkę. Kawałki muszą być wyczuwalne.
Cebule siekamy w kostkę lub cienkie piórka.
W dużym rondlu, w którym będziemy gotować gulasz, rozgrzewamy smalec lub olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną łopatkę i obsmażamy na złoty kolor.
Do mięsa dodajemy cebulę, oprószamy solą i dusimy, aż cebula będzie miękka.
Do rondla dodajemy przyprawy — kminek, paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy.
Kiszoną kapustę siekamy i wrzucamy do rondla z mięsem. Jeżeli jest bardzo kwaśna, możemy przepłukać ją w zimnej wodzie.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i dolewamy wodę — powinna lekko przykryć wszystkie składniki.
Rondel przykrywamy i dusimy gulasz do miękkości mięsa i kapusty — minimum godzinę. Od czasu do czasu mieszamy.
Połowę śmietany mieszamy z łyżką mąki i 5 minut przed końcem gotowania wlewamy do rondla. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
Przed podaniem każdą porcję gulaszu transylwańskiego dekorujemy łyżką kwaśnej, gęstej śmietany.
Jak podawać Székely gulyás?
Gulasz z Siedmiogrodu, czyli Székely gulyás podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Potrawa ma bogaty smak, dlatego najlepiej smakuje z prostymi dodatkami — ziemniakami z wody, świeżym pieczywem lub tradycyjnym knedlem z bułki.