Canva.com

Smaczna Majówka 2022: grillowane warzywa. Jak przygotować, aby nie stracić smaku?

Zbliża się majówka. To doskonały czas na grillowanie na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. Jeśli właśnie jesteście na diecie, to warto poznać tajniki grillowania zdrowych warzyw. Jak grillować, aby warzywa nie straciły swojej konsystencji oraz wyrazistego smaku?

Grillowane warzywa można jeść jako dodatek do mięs, ale także smakują doskonale, np. z sosem czosnkowym lub tzatziki. Przygotowaliśmy dla was zestawienie najpopularniejszych warzyw na grilla, a także porady, jak grillować, aby nie stracić smaku ulubionych dodatków.

Najpopularniejsze warzywa na grilla

Canva.com

W zimie cieszyłyśmy się jednym z naszych ulubionych przepisów na bataty z piekarnika, który chociaż trochę przypominał nam ulubione, grillowane warzywa z rusztu w trakcie długich, gorących i letnich wieczorów. Nadszedł jednak najwyższy czas, aby zaplanować majówkowe rozpoczęcie sezonu grillowego.

Lista warzyw, które najczęściej trafiają na ruszt jest bardzo długa. Do najbardziej popularnych warzyw należą: cukinia, bakłażan, patison, marchew, pietruszka, ziemniaki oraz pieczarki. Wiele osób decyduje się także na eksperymenty z dymnym grilowaniem awokado, szparagów, kukurydzy, kapusty, kalafiorów, a także grzybów azjatyckich. Ciekawy smak zyskają także: pasternak, seler oraz czosnek i cebula.

Jak grillować warzywa, aby nie stracić ich właściwości?

Canva.com

Popularną cukinię oraz bakłażan na grilla możemy pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Przed grillowaniem możemy je polać delikatnie olejem lub oliwą z oliwek. Dobrze zamarynowane warzywa będą miały przyjemny aromat i złocisty kolor. Marchewkę, pietruszkę oraz seler możemy natrzeć marynatą i umieścić w folii aluminiowej przed położeniem na ruszt.

Kilka trików, które pomogą zachować smak grillowanych warzyw:

  • Grillowana kapusta - liście smarujemy oliwą i grilujemy przez kilka minut. Doskonały smak podkreśli sok z cytryny oraz sos sojowy.
  • Grillowany kalafior - kroimy go w grube plastry lub ćwiartki. Lekko przypalony z zewnątrz i posypany curry smakuje idealnie.
  • Grillowany por - podajemy go z kwaśnym jogurtem lub kefirem. Warzywo należy grillować na małym ogniu.
  • Grillowana kukurydza - kolbę polewamy oliwą i posypujemy koperkiem. Zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszcie. Grillowanie kukurydzy trwa około 40 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł