Bitki wieprzowe w sosie własnym obok kolorowych warzyw gotowanych na parze jako ideał obiadu na niedzielę
canva.com

Soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym - idealny niedzielny obiad

Bitki są klasycznym i uwielbianym daniem w polskiej kuchni, które można przygotować z mięsa wołowego lub wieprzowego. Na niedzielnym stole nie może zabraknąć tego przysmaku - spróbuj przepisu na soczyste bitki wieprzowe opracowanego przez Jakuba Kuronia.
Reklama

Bitki Jakuba Kuronia - składniki:

  • 600 g wieprzowiny (najlepiej schabu lub szynki)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
Na talerzy ideał niedzielnego obiadu bitki wieprzowe w sosie własnym, warzywa na parze i kluski śląskie
canva.com

Bitki wieprzowe - przygotowanie krok po kroku:

  1. Kroimy wieprzowinę na cztery plastry i rozbijamy tłuczkiem na bitki grubości do około pół centymetra.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, a następnie obtaczamy w mące.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
  4. Bitki odkładamy na talerz, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  5. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i wlewamy wywar.
  6. Zanurzamy w sosie podsmażone wcześniej mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, czyli przez 30-35 minut.
  7. Pozostałą po panierowaniu mięsa mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do sosu. Sos gotujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na desce kuchennej tłuczek do mięsa obok rozbitego na bitki mięsa wieprzowego
canva.com

Bitki wieprzowe - sekretny składnik

Reklama

Aby wzbogacić smak dania, warto dodać do sosu duszone pieczarki. Możemy je obsmażyć razem z cebulą lub osobno i dodać do sosu tuż przed jego zagotowaniem. Duszone pieczarki nadadzą potrawie dodatkowej głębi smaku i będą pełne wartości odżywczych.

Soczyste bitki wieprzowe w sosie własnym to klasyczne i uwielbiane danie, które można przygotować z mięsa wieprzowego. Nasz przepis gwarantuje delikatne i soczyste mięso w aromatycznym sosie. Pamiętajcie, że można wzbogacić go pieczarkami. Smacznego!

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama