Wakacyjna sałatka z tofu, cukinią i pomidorami
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak smakuje tofu?
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście sera tofu, to najwyższy czas to zmienić. Ser tofu, produkowany jest z mleka sojowego i powinien być w 100% wegański. Ma neutralny smak, dlatego świetnie pasuje do potraw słonych i pikantnych, ale także słodkich. Doskonale nadaje się do dań na ciepło — często wykorzystywany jest w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie zastępuje mięso i nabiał. Ostatnio karierę robią dania z tofu takie jak tofucznica, która jest wegańską wersją jajecznicy. Tofu możemy dodawać także do słodkich deserów — jego zastosowanie zależy w praktyce od naszej kulinarnej pomysłowości.
Poniżej prezentujemy przepis na prostą, ale bardzo smaczną sałatkę z tofu, która będzie dobrą propozycją zarówno dla miłośników sojowego sera jak i osób, które po raz pierwszy skosztują tego specjału.
Składniki na sałatkę z tofu
Sałatka
1 opakowanie twardego sera tofu (ok. 180 g)
½ młodej cukinii
2 pomidory
garść mieszanki sałat lub młodych liści szpinaku, buraków i rukoli
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
Sos winegret
2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka płynnego miodu lub brązowego cukru
sól i pieprz
Przygotowanie sałatki krok po kroku
Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę lub plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej albo oliwę i na gorący tłuszcz wrzucamy cukinię. Smażymy ok. 3 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.
Kroimy pozostałe składniki, czyli tofu i pomidory. Możemy kroić je w plasterki lub w kostkę.
Na talerzu lub w misce układamy składniki sałatki. Na spód dajemy warstwę mieszanki sałat lub młodych liści. Następnie nakładamy wystudzoną cukinię, pomidory i tofu.
Przygotowujemy sos winegret. Ocet i oliwę wlewamy do słoiczka, doprawiamy pieprzem i solą. Zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy, aby sos nabrał konsystencji emulsji.
Tuż przed podaniem sałatkę delikatnie solimy i polewamy sosem winegret, posypujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi (możemy podprażyć je na suchej patelni).
Jeżeli lubisz tofu, mamy jeszcze kilka ciekawych przepisów!