canva.com

Żurek na Wielkanoc - sprawdzony przepis, który zawsze się udaje

Tradycyjny żurek wielkanocny pojawia się na stołach wielu Polaków. Jest pyszny i sycący. Najczęściej podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo, a także białą kiełbasą. W naszym artykule przedstawiamy szybki i prosty przepis na żurek wielkanocny, który zawsze wychodzi! Jest idealnie kwaśny, a jego jedyną konkurencją może być wigilijny barszcz!

Żurek wielkanocny

Dobry żurek wielkanocny powinien być właściwie przyprawiony, syty oraz gęsty. Jego aromatyczny zapach roznosi się nie tylko po kuchni, ale tak naprawdę po całym domu. Dziś przedstawiamy Ci przepis na idealnie wywarzony, tradycyjny żurek, który podaje się z odrobiną białej kiełbasy. Jest bardzo sycący i pyszny. Sprawdzi się tak naprawdę nie tylko na śniadanie wielkanocne, ale również na obiad. Wyjątkowość tej zupy polega przede wszystkim na tym, że jest przygotowywana rzadko, najczęściej raz do roku. Jeżeli Twoja rodzina lubi jednak żurek, nie ma żadnych przeciwskazań do tego, żeby gotować go częściej! Kiedy raz wypróbujesz nasz przepis, już nigdy więcej nie skorzystasz z innego.

canva.com

Przepis na żurek wielkanocny

Nasz sprawdzony przepis sprawi, że przygotujesz wyśmienity żurek, który będzie pyszny, ale przy tym również nie będziesz stać w kuchni przez cały dzień!

Składniki:

  • jeden litr bulionu warzywnego

  • pół litra zakwasu żytniego do żurku

  • przyprawy: ziele angielskie (jedno rozgniecione ziarenko), jeden liść laurowy, 1/4 łyżeczki soli oraz czosnku, majeranek - jedna łyżeczka

  • 100 gram zwykłej, podsuszonej kiełbasy,

  • 200 gram kiełbasy białej surowej albo parzonej

  • 200 gram wędzonego boczku

  • trzy łyżki śmietanki 30%

Na wielkanocny żurek przygotuj najpierw warzywny bulion. Możesz go ugotować dzień wcześniej, aby już na Ciebie czekał. W tym celu należy do dużego garnka wlać wodę, a następnie ugotować w niej takie warzywa jak: seler, pietruszka, marchew, a także por. Bulion koniecznie przecedź.

Teraz przyszła pora na odpowiednie przygotowanie mięs. Najpierw należy boczek pokroić w drobną kostkę. Następnie kiełbasy w plasterki. Taką mieszankę podsmaż na patelni przez kilka minut.

Zacznij gotować warzywny bulion, który przygotowałaś dzień wcześniej, kiedy się zagotuje, dodaj do niego mięso i gotuj całość przez pięć minut. Teraz przyszła pora na dodanie prawdziwe esencji, a więc zakwasu! Wlej go do zupy, a następnie ją odpowiednio dopraw. Możesz wykorzystać w tym celu gotowe mieszanki, dostępne w sklepach lub dodać przyprawy takie jak ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, ząbek czosnku, a także obowiązkowo majeranek.

canva.com

Zupa powinna wrzeć, a Ty ją mieszaj. Po kilku minutach gotowania powinna pięknie zgęstnieć, a jej zapach będzie wprost zniewalający. Na sam koniec dodaj do całości trzy łyżki słodkiej śmietanki. Oczywiście wcześniej ją zapraw. Co to oznacza? Dodaj do niej odrobinę wrzącego żurku i dokładnie wymieszaj całość i dopiero taką mieszankę dodaj do zupy. Spróbuj jej. W razie potrzeby możesz ją doprawić do smaku solą.

Żurek podajemy oczywiście z ugotowanym na twardo jajkiem. W końcu to podstawa każdych Świąt Wielkanocnych. Jeżeli lubisz nieco ostrzejsze zupy, możesz również do niej dodać tarty chrzan.

Jaki jest sekret idealnego żurku?

Przede wszystkim musisz wiedzieć o tym, że żurek wielkanocny powinien być przygotowywany ze składników najwyższej jakości. Powinny być świeże, a najlepiej kupowane u lokalnych producentów. To wszystko ma wpływ na smak żurku, a więc nie wolno pomijać tej kwestii. Jednak prawdziwy sekret, który pozwoli Ci przygotować przepyszną zupę to zachowanie odpowiednich proporcji. Kompozycja zakwasu, chrzanu czy mięsnego wywaru powinna być odpowiednio zbilansowana i właściwie dobrana do garnka, w którym przygotujesz pyszny żurek. Możesz oczywiście ściśle trzymać się przepisu, który przedstawiliśmy powyżej, ale my zachęcamy również do eksperymentów. Każda rodzina ma inny smak i lubi inaczej doprawioną gorącą zupę. Metodą prób i błędów bez wątpienia dojdziesz do prawdziwej perfekcji.

canva.com

Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny?

Najlepszy żurek jest robiony na domowym zakwasie. Jak go zrobić? To nic trudnego. Wsyp do słoika siedem łyżek mąki żytniej, a następnie zalej ją 500 ml wody. Szklane naczynie przykryj ściereczką albo gazą. Mieszaj całość dwa razy dziennie przez pięć dni. To wszystko!

Zakwas możesz przechowywać w lodówce przez około dwa tygodnie. Ważne, aby był w zamkniętym słoiku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł