Canva

Jak długo gotować szparagi?

Szparagi to bardzo zdrowe warzywa, które są bogate w cenne witaminy oraz składniki odżywcze. Warto szczególnie w okresie wiosenno-letnim zaadaptować je do codziennej, zielonej diety. Przygotowałyśmy dla was odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania: ile gotować szparagi i jak je obierać przed gotowaniem.

Jak obrać szparagi w ciągu kilku minut?

Jeśli mamy ochotę na chrupiące szparagi z dodatkiem rozpływającego się masła, to warto wiedzieć, że nie trzeba warzyw obierać. wystarczy delikatnie zgiąć łodyżkę. Białe szparagi obieramy z włókien za pomocą małego nożyka lub obieraczki do warzyw. Szparagi obieramy od główki do końca. Zdrewniałe części odcinamy.

Ile gotować szparagi?

Zielone szparagi wstawiamy pionowo do wysokiego garnka i zalewamy wodą do takiego poziomu, aby wystawały główki delikatnie nad powierzchnią wody. Do wody dodajemy łyżeczkę cukru, soli oraz odrobinę masła. Warzywa gotujemy przez około 3 minuty. Pamiętajmy, aby białe szparagi gotować zdecydowanie dłużej, około 7 minut. Uważajmy, aby ich nie przegotować. Odpowiednio ugotowane szparagi są chrupiące, zielone oraz mają wyrazisty smak. Nasz ulubiony przepis to makaron ze szparagami w roli głównej. Palce lizać!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł