Orzechy włoskie – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, witaminy

Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z gatunku roślin orzechowatych o takiej samej nazwie – orzech włoski (Juglans regia). Jedne z najpopularniejszych orzechów, zawierają niestandardowo wysoką ilość fosforu i są bogate w kwasy tłuszczowe oraz pełnowartościowe białko. Jednak mimo wszystko od lat najczęściej pojawiającymi się pytaniem jest to, czy orzechy włoskie są zdrowe i co może stać się po ich przedawkowaniu?

Jak rosną orzechy włoskie – pochodzenie

Orzechy włoskie (drzewa liściaste) naturalnie występują w południowo-zachodniej oraz wschodniej Europie, na terenach bałkańskich oraz w środkowo-wschodniej Azji. W Polsce orzechy włoskie uprawia się głównie w celach przemysłowych. Roślina osiąga maksymalnie ok. 36 m wysokości, a jej owcami są owalne kule pokryte jasnozieloną skórą, która skrywa orzech zamknięty w zdrewniałej skorupie. Zbiór plonów w naszym klimacie odbywa się późną jesienią. Dojrzałe owoce samoistnie odpadają z liściastych gałązek, natomiast zielona skóra pęka poprzez wysuszenie, co ułatwia wydobycie orzecha.
canva.com

Na co pomagają orzechy włoskie – właściwości zdrowotne

Według wielu publikacji naukowych o pozytywnym wpływie orzecha włoskiego na organizm człowieka niejednokrotnie podkreśla się ich zastosowanie w profilaktycznym zapobieganiu cukrzycy, osteoporozie, czy chorobie Alzheimera. Obecność przeciwzapalnych flawonoidów hamuje drobne infekcje i stymuluje prace układu immunologicznego, co skutkuje znacznym poprawieniem odporności organizmu. Z kolei znajdujący się w orzechach kwas elagowy ma silne właściwości bakteriobójcze. Jedzenie owoców orzecha włoskiego nie tylko poprawia pracę mózgu, ale wzmacnia również układ nerwowy, układ krążenia (reguluje ciśnienie krwi). Poprawia także wygląd cery, włosów oraz paznokci. Zawarte w orzechach kwasy omega 3 neutralizują szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki tlenowe. Dieta oparta na posiłkach z dodatkiem orzechów włoskich jest szczególnie zalecana w przypadku kobiet w ciąży. Wysoka zawartość minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, wapń, potas i przede wszystkim kwasu foliowego przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu. W przypadku mężczyzn regularne jedzenie orzechów włoskich może mieć wpływ na poprawę jakości nasienia, a także polepszenie sprawności seksualnej. Nie bez powodu orzechy zajmują dość wysoką pozycję na liście najskuteczniejszych afrodyzjaków.
canva.com

Wartości odżywcze w orzechach włoskich

Orzechy włoskie podobnie zresztą jak orzechy brazylijskie zawierają dużo cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów. Z uwagi poprawiające zdrowie właściwości oraz fakt, iż są bogatym źródłem pełnowartościowego białka i antyoksydantów stanowią podstawę w utrzymaniu dobrej kondycji osób narażonych na znaczny wysiłek fizyczny. Witaminy:
  • witamina C – 1,2 mg
  • witamina A – 20 IU
  • witamina E – 0,69 mg
  • witamina K – 2,5 µg
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5 – kwas pantotenowy, B6, B9 – kwas foliowy)
Minerały:
  • selen – 5 µg
  • fosfor – 345 mg
  • magnez – 155 mg
  • wapń – 99 mg
  • żelazo – 2,8 mg
  • potas – 440 mg
  • cynk – 4 mg
  • sód – 1,9 mg
  • mangan – 3,4 mg
  • miedź – 1,6 mg
  • fitosterole 70 mg

Ile kalorii jest w 100 g orzechów włoskich

To czy warto jeść orzechy włoskie nie podlega oczywiście żadnej dyskusji. Ich dobroczynny wpływ na organizm ludzki jest na to niepodważalnym argumentem. Jedyne, na co koniecznie trzeba zwracać uwagę to ich wartość energetyczna. Co prawda jeden orzech włoski ma zaledwie ok. 25 kcal, lecz w porcji 100 g jest już ok. 650 kalorii. Podział poszczególnych składników prezentuje się w następujący sposób:
  • węglowodany – 14 g
  • błonnik pokarmowy – 6,5 g
  • białko – 15,20 g
  • stężenie kwasów tłuszczowych ogółem – 65 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 47 g
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 8,9 g
  • kwasy omega 6 – 38 g
  • kwasy omega 3 –9 g

Czy orzechy włoskie są szkodliwe

Jedzeniu orzechów włoskich towarzyszy bardzo popularne zjawisko polegające na tym, że trudno nie sięgnąć po kolejnego. Uczucie sytości co prawda pojawi się w pewnej chwili, ale do tego momentu można pochłonąć naprawdę dużą ilość. Co się wtedy stanie? Czy orzechy włoskie można przedawkować? Orzechy są mocno kaloryczne, więc zajadając się nimi bez końca narażasz się na ryzyko przekroczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego, co niestety prowadzi do tego, że ponadprogramowy (nawet zdrowy) tłuszcz znajdzie swoje miejsce pod skórą. Oprócz tego po orzechach włoskich jak i innych odmianach mogą wystąpić silne wzdęcia oraz biegunka. Problemy gastryczne wywoływane są przez zawartość trudnych do trawienia substancji – garbników i fitynianu. Zalecana maksymalna dzienna porcja orzechów włoskich to 5-7 sztuk.

Orzechy włoskie – przeciwwskazania

Orzechami włoskimi na pewno nie powinny zajadać się osoby cierpiące na alergie i nietolerancje pokarmowe. Jeśli po zjedzeniu orzechów włoskich występują niepożądane objawy (pieczenie skóry, wysypka) należy natychmiast skorzystać z pomocy lekarza.

Orzech włoski i jego zastosowanie w kosmetyce

Korzystanie z orzechów włoskich w produkcji kosmetyków cieszy się dużą popularnością, a same produkty olbrzymim zainteresowaniem wśród konsumentów. Orzechy doskonale sprawdzają się w produkcji szamponów hipoalergicznych oraz odżywek do pielęgnacji włosów przetłuszczających się, kremów brązujących znanych jako samoopalacze, czy też olejków do pielęgnacji skóry.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł