Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Czas na grilla! Kilka porad i trików na udane grillowanie
(Aktualizacja: 22 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Rozpoczynamy sezon grillowy Wraz z długim weekendem majowym przychodzi czas na grillowanie. Wprawdzie przy pięknej pogodzie już w kwietniu pojawiają się pierwsze grille w ogródkach, niemniej jednak sezon uważa się za otwarty w pierwszy majowy weekend. Jeśli Twój grill już stoi w pogotowiu, może zainteresuje Cię, jak przygotować smaczne i zdrowe przysmaki z grilla.
Jakie mięso na grilla?
Grillowanie kojarzy się przede wszystkim z mięsnymi potrawami. Na polskich grillach pojawia się tradycyjnie kiełbasa, karkówka, kaszanka, drób oraz nieco rzadziej ryby. Wybierając mięso należy zwrócić uwagę na to, aby było świeże. Kiełbasę oraz kaszankę najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach, które gwarantują dobrą jakość oraz świeżość produktów. Jeśli to możliwe warto zrezygnować z mięsa wieprzowego na rzecz drobiu oraz ryb, ponieważ są mniej tłuste, mniej kaloryczne oraz zdrowsze.Canva.com
Delikatna ryba - idealne danie z grilla
Aby grillowana ryba była smaczna najlepiej upiec ją w folii aluminiowej. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie przypali się i nie wysuszy.Ważny jest czas
Najlepszym momentem na układanie produktów na grillu jest chwila, gdy węgle przestają płonąć, a zaczynają się żarzyć. Jeśli węgle będą jeszcze płonąć, bardzo możliwe jest, że warstwa zewnętrzna spali się, natomiast wewnątrz mięso będzie surowe i zimne. Żarzące się węgle sprawiają, że potrawy delikatnie i równo się grillują.Canva.com
Tacki i inne akcesoria grillowe
Doskonałym pomysłem na grillowanie są specjalne perforowane aluminiowe tacki, które zapobiegają wyciekaniu tłuszczu na węgle. Warto wiedzieć, że w dymie ze spalanego tłuszczu znajduje się toksyczny benzopiren. Korzystanie z tacek zmniejsza ilość tej substancji, która może przedostać się do potraw.Jak uniknąć przypieczenia?
Najprostszym sposobem na uniknięcie przypalenia potrawy jest skorzystanie ze specjalnego termometru. Urządzenie to ma kształt szpikulca, którym należy nakłóć mięso przed zdjęciem go z grilla. Dobrze upieczone mięso powinno mieć wewnątrz temperaturę co najmniej 70 stopni. Warto również pamiętać o tym, aby plastry mięsa nie były zbyt cienkie, ponieważ dzięki temu mięso nie będzie suche w środku. Jednakże najważniejsze jest pilnowanie grillowanego mięsiwa, bo pozostawione bez nadzoru szybko może się przypalić.Canva.com
Koniecznie sałatka - nie tylko dla walorów smakowych
Jedząc grillowane potrawy przyjmujemy sporo wolnych rodników, dlatego też najlepiej wraz z grillowanym mięsem zjeść sałatkę, która dostarczy dużą dawkę witaminy C – jednego z najskuteczniejszych antyoksydantów. Do potraw z grilla doskonale będą pasowały sałatki z pomidorów, ogórków czy papryki.Grillowane warzywa
Natomiast wtedy, gdy znudzi się już karkówka czy kiełbasa z grilla można wymienić mięso na warzywa. Do grillowania nadają się niemal wszystkie warzywa. Świetnie smakują grillowane pomidory, papryka, pieczarki czy ziemniaki. Można również spróbować grillowanych owoców np. arbuza czy melona. Warzywa i owoce wystarczy delikatnie skropić octem balsamicznym i posypać przyprawami.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
grillowanie