Śledzie, jakie są ich wartości odżywcze i właściwości? Ile mają kalorii?

Śledzie można albo kochać, albo nienawidzić. Ich specyficzny, słony smak jest jedyny w swoim rodzaju. To bardzo zdrowe ryby, dostarczające wielu wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witamin.
Często można je znaleźć na stołach podczas różnych uroczystości — idealnie sprawdzają się podczas świąt i przyjęć, ale świetnie nadają się też do codziennego menu. W Polsce ze względu na dostęp do morza łatwo dostać śledzie bałtyckie.

Śledzie -jakie mają wartości odżywcze?

Te ryby zawierają kwasy omega-3 (nienasycone kwasy tłuszczowe). Odpowiadają one za zapobieganie chorobom. Śledzie są również źródłem białka, które bardzo dobrze się przyswaja. To niezwykle istotne dla organizmu. Ponadto znajduje się w nich potas. Długa jest też lista witamin (w tym z grupy B), które śledzie zawierają. Znajdująca się w nich witamina A wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zapobiegać rozwojowi nowotworów i wpływa na skórę. Kolejna jest witamina D, która jest odpowiedzialna za odporność i stan kości. Następna jest witamina E — idealna dla osób mających problem z chorobami układu krążenia. I w końcu witamina B6 - wpływa na układ nerwowy. Oraz B12 - pomaga walczyć ze stresem i poprawiać apetyt. Zapobiega też anemii.
Canva

Właściwości śledzi

Śledzie dostarczają białko. Mają dobry wpływ na układ nerwowy: redukują stres, podnoszą koncentrację, pamięć; zapobiegają anemii. Wpływają również pozytywnie na przemianę materii. Dzięki zawartym w sobie nienasyconym kwasom tłuszczowym i witaminom wzmacniają odporność, kości. Wpływają na stan skóry. Jak widać, tych ryb nie powinno zabraknąć na stole! Są bardzo dobre dla zdrowia i organizm potrzebuje zawartych w nich składników odżywczych.

Śledzie w diecie. Ile mają kalorii?

Mimo że śledzie to teoretycznie tłuste ryby, to nie mają nawet 160 kalorii w 100 gramach. Co więcej, wspomagają przemianę materii. Są idealnym produktem do diety odchudzającej, jak i zwykłej, zdrowej i zbilansowanej, którą powinno stosować się na co dzień. Dostarczają niezbędnych składników odżywczych, a jedzone w rozsądnych ilościach, nie pozwolą przytyć. Do tego są bardzo smaczne. Można jeść je na różne sposoby: w zalewie z oleju i cebuli, z majonezem, w śmietanie, marynowane, z koperkiem, wędzone, dodane do sałatek, z jajkiem, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami. Te ryby są pyszne w formie koreczków lub na chlebie. Czasem podaje się do nich ziemniaki.

Moczenie śledzi. Jak zrobić to dobrze?

Każdy, kto spróbował kiedyś źle przyrządzonych śledzi, wie, że są one bardzo słone. Aby pozbyć się tego smaku, należy je porządnie wymoczyć. Po wykonaniu tej procedury można je przyrządzać w dowolny sposób. Trzeba jednak pamiętać, że inaczej moczy się śledzie matiasy a inaczej filety śledziowe bądź całe ryby solone z beczki.
Canva

Jak namoczyć śledzie ala'matias

Śledzie ala'matias, to ryby, które przechowywane są w oleju, dlatego najpierw, przed moczeniem, trzeba je z niego oczyścić. Następny krok to... przepłukanie ich pod bieżącą wodą. Nieraz to wystarczy. Jeśli nadal mają zbyt słony smak, trzeba trzymać je w zimnej wodzie lub od 15 minut do 2 godzin. Co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy smakują już odpowiednio.

Jak namoczyć śledzie solone z beczki

Tutaj potrzeba dłuższej procedury. Takie ryby mogą potrzebować całej nocy lub doby w zimnej wodzie, żeby pozbyć się specyficznego smaku i zapachu. Płyn co jakiś czas trzeba wymieniać. Pod koniec śledzie można też umieścić w mleku bądź maślance. Po zakończeniu tych działań można zabrać się za przyrządzanie jakiś dań z konkretnych przepisów.

Jak przyrządzić śledzie?

Znane są różne przepisy. Najpopularniejsze są śledzie w śmietanie, oleju, czy po kaszubsku oraz sałatka śledziowa. Są proste w wykonaniu, składniki to też nie problem. Potrzeba jednak trochę czasu, żeby je dobrze przygotować.

Śledzie z cebulką w oleju — składniki i przepis

Potrzebne będą:
  • 0,5 kg filetów ala'matias
  • 2 duże cebule
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • olej
Jak dokładnie zrobić śledzie w oleju?
  1. Filety przepłukać pod bieżącą zimną wodą, bądź (w zależności od potrzeby) moczyć od 15 minut do 2 godzin.
  2. W trakcie ewentualnego moczenia zmieniać wodę.
  3. Pokroić cebulę w plasterki albo piórka.
  4. Śledzie odsączyć z wody i pokroić na kawałki.
  5. Wymieszać cebulę z filetami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  6. Dodać odrobinę oleju. Wymieszać.
  7. Umieścić wszystko w słoiku, zalać olejem. Zamknąć szczelnie i zostawić w lodówce na 2 dni.
  8. Gotowe!
Canva

Śledzie po kaszubsku — składniki i przepis

Do ich przygotowania potrzebne są:
  • 0,5 kg śledzi ala'matias
  • 2 duże cebule
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego olej
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta pieprzu
Jak dokładnie zrobić śledzie po kaszubsku?
  1. Filety śledziowe porządnie wymoczyć.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
  3. Dodać cukier do cebuli i jeszcze smażyć.
  4. Dodać ocet na patelnię. Dorzucić przyprawy.
  5. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Chwilę smażyć, następnie poddusić.
  6. Ostudzić powstałą marynatę.
  7. Śledzie wyjąć z wody, odsączyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Filety pokroić na kawałki.
  8. Kawałki ryb wymieszać z pomidorową marynatą.
  9. Zamknąć wszystko w szczelnym słoiku i wstawić do lodówki na 2 dni.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł